
Pierwszy punkt programu - Restauracja Parkowa z pyszną kawą i ciastem na dzień dobry

Po restauracji oprowadza Anna Moczulska

Zwiedzanie restauracji

Wszystkich zachwycił piękny przyrestauracyjny ogród

Bardzo podobała się też mapa regionu w kształcie karpia, która znajduje się przy wejściu do Parkowej

Odwiedziny w Wierzchowicach, w gospodarskie sadowniczym pp. Łaniaków

Na gości czekały soki, syropy, dżemy oraz pyszne rogaliki z owocowym nadzieniem.

Tradycyjnie wytwarzane dżemy z bliska - jedyny dodatek to ekologiczny cukier trzcinowy!

Pan Łaniak szczegółowo odpowiadał na co rusz nowe pytania dot. swoich przetworów

Zwiedzanie inwestycji - w budowie jest pijalnia soków!

Nowoczesna przetwórnia nie może się jednak obejść bez tradycyjnej kuchni - to jej przetwory zawdzięczają wybory smak!

A tu już spotkanie w gospodarstwie - właściwie chłodni - należącej do pp. Dziekanów

Zagospodarowany kącik sprzedaży a w nim jabłka i soki i wszystkie wyróżnienia.

Częścią zwiedzania była degustacja soków - naturalnych, bez dodatku wody ani cukru.

Ekspozycja jabłek gotowych do sprzedaży.

A tu już prezentacja oferty CETS w Krośnicach - szkolne schronisko młodzieżowe oraz Ośrodek Edukacji Ekologicznej

Dyrektor Iwona Grobelna oprowadza po schronisku

oraz po obiektach sportowych CETS

Na zakończenie - Galeria Ziemi i kolekcja kamieni i minerałów

Gościnnie w CETS swoje wyroby zaprezentował Andrzej Kret.

Wyroby z loomu Andrzeja Kreta

Dzięki prezentacji prac pojawiło sie kilka zamównień.

Swoją pracę mogli też przedstawić Agnieszka i Jarek Lesiak

Susz roślinny z Odolanowa

Tradycyjne i naturalne stroiki kuchenne

Misternie wykonane wianki z suszu.

Wspólny obiad w restauracji W Starym Młynie w Niesułowicach

Gospodarze podali zupę krem z karpia oraz karpia smażonego z cebulą.

Następne spotkanie odbyło się już w Postolinie w Ekologicznym Gospodarstwie Rolnym p. Piechoty.

Pani Irena opowiedziała o hodowli kurek zielononóżek kuropatwianych

Lepszych i zdrowszych jajek nie ma nigdzie!

Z Postolina udaliśmy się do niedaleko położonej Koruszki, gdzie ponownie spotkaliśmy się z pp. Moczulskimi.

Pięknie wyremontowany pensjonat Ceglany Dom zrobił na gościach piorunujące wrażenie, podobnie jak ruska bania.

Po stodole i nowo budowanej wiacie dla koni i lam oprowadził Dariusz Moczulski.

Zachwyca naturalność otoczenia, piękne wiejskie kwiaty i krzewy.

Panie bardzo interesowały się roślinami ogrodowymi.

Goście podjęci nalewką porzeczkową i świeżymi owocami nie chcieli jechać w dalszą drogę....

A tu już spacer po Ostoi - uroczysku Aleksandra Kowalskiego

Byliśmy jedną z pierwszych grup, które mogły dostać się nowo wybudowanym drewnianym mostem na wyspę położoną na środku stawu.

Aleksander Kowalski z dumą prezentuje swoje włości.

Zwiedzanie inwestycji - na Ostoi powstają domki letniskowe.

Na zakończenie pełnego wrażeń dnia kolacja w restauracji Pałacowa w Miliczu.

O ofercie restauracji opowiedziała właścicielka Edyta Iwanicka.

Na stół podano wyborną wiosenną zupę rybną oraz filet z suma w sosie koperkowym. Palce lizać!